Digitale camera kopen
Wanneer je een nieuwe digitale camera gaat aanschaffen is het verstandig je eerst goed voor te bereiden. Er zijn een aantal eigenschappen waarover je goed moet nadenken aangezien deze veel invloed hebben op het gebruik van de camera. Dit artikel heeft de belangrijkste punten op een rijtje gezet zodat je de beste camera kunt kiezen voor jouw situatie.
Type camera
Digitale camera's zijn beschikbaar in verschillende soorten en maten. grofweg zijn deze in te delen naar drie verschillende types:
- Compact camera's: klein en gemakkelijk in gebruik door de vele voorinstellingen. Vrijwel iedereen kan direct goede foto's maken met dit type camera, ook zonder verstand van fotografie.
- Spiegereflex camera's: de perfecte camera voor gevorderde hobbyisten en professionele fotografen. Door de vele instelmogelijkheden is met dit type camera het meest uit iedere foto te halen. Minder geschikt voor beginennde fotograaf en vaak groot en zwaar.
- Systeemcamera's: Een compactere tussenmaat met toch optimale flexibiliteit voor de gevorderde fotograaf.
Een compact camera van Samsung
Een systeemcamera van Sony
Een spiegelreflexcamera van Canon
Type camera | Voordelen | Nadelen |
---|---|---|
Compact camera |
|
|
Spiegelreflexcamera |
|
|
Systeemcamera |
|
|
Wanneer je duidelijk hebt wel type camera jouw het best past zijn de volgende aandachtspunten belangrijk om op te letten bij aanschaf van een nieuwe fotocamera.
Aantal megapixels
Het aantal megapixels van een camera geeft aan uit hoeveel pixels de foto's genomen met de camera maximaal bestaan. Digitale afbeeldingen zijn opgebouwd uit een combinatie van gekleurde stipjes. Elk stipje wordt een pixel genoemd. Een megapixel is een blok van 1000 bij 1000 pixels, 1 miljoen pixels. Uit hoe meer pixels de afbeelding bestaat, des te groter is deze afbeelding uit te vergroten zonder kwaliteitsverlies. In de regel is het dus zo dat met hoe meer megapixels de camera foto's vastlegt, des te beter het detail op de afbeelding is.
Het aantal pixels staat niet garant voor hoge kwaliteit foto's. Zo is het veelal het geval dat een camera met meer megapixels afbeeldingen vastlegt met meer ruis dan een vergelijkbare camera met minder pixels. Reden hiervoor is dat om de pixels op de beeldsensor te passen, de pixels bij een camera met hoge resolutie kleiner gemaakt zijn (er moeten immers op een vergelijkbaar oppervlak meer pixels ondergebracht worden). Hierdoor creëren ze eerder ruis.
Beeldsensor
De beeldsensor van de camera zet het beeld dat mensen zien om in digitaal beeld. De beeldsensor bevindt zich achter de lens van de camera en vangt via de lens het licht op. Dit licht wordt vervolgens omgezet in digitaal beeld: de foto.
Op deze beeldsensor bevinden zich lichtgevoelige pixels. Iedere pixel op de sensor kan onafhankelijk een andere kleur aannemen, de kleur die er door de lens op geprojecteerd wordt. Al deze kleine stipjes op de sensor vormen samen de afbeelding.
Een individuele pixel op de sensor zal minder licht nodig hebben indien hij groter is en daardoor betere kwaliteit leveren. Een kleine sensor (bijvoorbeeld in een compactcamera) heeft daarom meer moeite met fotograferen in donkere omstandigheden. Wanneer de sensor dan ook nog eens veel pixels bevat (camera heeft hoge resolutie) dan zijn de pixels nog kleiner en is kans op ruis groter.
Om deze reden kan over het algemeen gezegd worden dat een vergelijkbare camera met een groter formaat beeldsensor betere kwaliteit foto's zal leveren. Dit is ook een van de redenen dat spiegelreflexcamera's vaak mooiere foto's vastleggen dan compactcamera's: ze hebben een betere, grotere beeldsensor.
Optische zoom
Een digitale camera heeft twee manieren van inzoomen: optisch en digitaal. Het verschil zit in de manier van scherpstellen. Optische zoom stelt scherp door de verschillende lenzen op een andere afstand van elkaar te plaatsen. Hierdoor wordt een zoombereik gerealiseerd zonder dat de beeldkwaliteit achteruit gaat. De beelden worden vergroot met behoud van kwaliteit. De camera blijft alle pixels optimaal benutten.
Digitale zoom
Naast optische zoom zijn de meeste compact camera's voorzien van digitale zoom mogelijkheid. Digitale zoom is een softwarematig trucje: de software in de camera zal een uitsnede van het complete beeld gebruiken en de pixels die door uitsnijden niet gebruikt worden door middel van software erbij berekenen. Een onderdeel van de foto wordt opgerekt zodat het lijkt dat het beeld dichterbij is. Hierdoor ontstaat verlies van detail en kwaliteit in de foto.
Digitale vs optische zoom
Wanneer je een camera gaat aanschaffen is het belangrijk te letten op optische zoom. Des te groter het zoombereik is, des te groter is het verschil tussen volledig uitgezoomd en volledig ingezoomd. Tegenwoordig zijn compactcamera's meestal wel uitgerust met een minimum van 5x optische zoom, wat betekent dat de beelden vijf keer dichterbij gehaald kunnen worden zonder kwaliteitsverlies. Vaak bieden de camera's de mogelijkheid vervolgens nog verder in te zoomen, maar dan wel via digitale zoom. Het gebruikt van digitale zoom is altijd af te raden. Er treedt te veel kwaliteitsverlies op.
Handmatige instellingen
Standaard hebben de meeste digitale camera's een handige automatische fotofunctie. Hiermee zorgt de camera ervoor dat alle instellingen optimaal ingesteld worden voor de situatie. Scherpstelling, diafragma, sluitertijd, de camera zal alles automatisch afstemmen zodat de foto scherp is en goed belicht wordt. Voor de meeste huis, tuin en keuken fotografen is deze functie uiterst geschikt en toereikend. Voor de (gevorderde) hobbyist kunnen handmatige instellingen een wens zijn. Hiermee zijn instellingen als diafragma, sluitertijd en andere instellingen handmatig aan te passen.
dit maakt het nemen van foto's met speciale foto-effecten mogelijk. Het is daarom aan te raden goed te kijken naar de handmatige mogelijkheden van de camera. Ben je van plan in de toekomst professioneler gaan fotograferen of fotografeer je nu al serieuzer, dan is een camera met meer handmatige opties een betere keuze.